Jak vyrobit QR kód

Není to nic převratného, ale protože tuto techniku budu v článcích doporučovat často, pro jistotu uvádím, jak na to.

K čemu mi to je: Když potřebujete dětem rychle předat nějaký text z jednoho zařízení nebo papíru na jejich mobilní zařízení. Například chcete, aby koncem hodiny využívali nějaký online zdroj k procvičování. Zašifrujete odkaz na webovou stránku (čili URL adresu) do QR kódu, ten promítnete přes projektor, děti si vezmou tablet nebo telefon, namíří na QR kód fotoaparátem (nefotí, jen míří) a na displeji se jim zobrazí text nebo odkaz, na který kliknou. S kolegy ve sborovně máme takto krabičku, ve které máme zalaminované papírky s QR kódy na často používané online aktivity. Když jde někdo matiku suplovat, vezme si tablety a nějaké kartičky s QR kódy a má pro děti smysluplnou opakovací aktivitu.

Jak to udělat: Například vyhledat vyhledávačem " qr generátor". Vyjede vám celá řada stránek, kde se dá QR kód vyrobit. Všechny fungují na podobném principu. Někde nahoře vyberete, co chcete přeměnit na QR kód – například URL adresu. Ukáže se řádek, do kterého nakopírujete odkaz. Pak buď dáte enter, nebo prostě jen chvilku počkáte. QR kód se vám hned objeví.

Jak to předat: Promítnout přímo z počítače ve třídě, děti sedí v lavicích a mohou "skenovat". Ale je to normální obrázek, takže s ním můžete zacházet volně. Já chci mít volný projektor, tak QR kód (nebo i víc, každý vede na jiný úkol) třeba vyfotím tabletem a dám tablet na volnou lavici, kam si děti chodí se svými zařízeními skenovat. Nebo ho můžete stáhnout (pod kódem bývá odpovídající tlačítko), vytisknout a dát ho třeba na zahradní houpačku pro práci v přírodě.